De spiegel aanpassen.

“Een vriend is iemand die je kent zoals je bent, begrijpt waar je bent geweest, accepteert wat je bent geworden, en je toch rustig laat groeien.”-William Shakespeare

 

We willen dat onze vrienden een weerspiegeling zijn van onszelf. Een vriendelijk gezicht dat terugkijkt op ons. Een gezicht dat begrijpt hoe je je voelt. Dat vereist een actieve emotionele relatie, anders zie je nooit de reflectie die je wilt. Je moet de spiegel van tijd tot tijd aanpassen. De gevolgen van dat niet doen zijn:

Als je geen tijd maakt voor je vrienden, dwalen ze weg. Je kunt je vrienden niet op een plank zetten als het leven je bezighoudt. Je houdt er niet van om je vergeten te voelen en je vrienden ook niet. Tegenwoordig is een kort bericht om hen te laten weten dat je nog steeds aan hen denkt geen probleem. De meeste mensen zijn bezig met hun eigen leven en die “drukte” gaat ten koste van de tijd met hun vrienden. Het is aan jou om de tijd te investeren om je vriendschap levend te houden. Het leven is kort.

Velen van ons hebben meer dan een vriendenkring. We hebben traditionele kringen bestaande uit familie en vrienden van school, buurt- of groepsactiviteiten en nu de sociale kringen van digitale media. Tweemaal zoveel vrienden, maar slechts de helft van de tijd!

En wat als uw vriend niet de moeite neemt om te investeren in een vriendschap met u? Is hij/zij een vriend uit de traditionele kring dan gaan ze door of downgraden ze naar de sociale kring. Wat? Zet je vrienden in een rangorde? Dat klinkt niet leuk, maar dat is precies wat mensen altijd al hebben gedaan. Ze hebben goede vrienden en niet zo hechte vrienden.

Mensen vergeten dat hun vrienden verwachtingen van hen hebben en vaak is een van deze verwachtingen gezelschap, samen dingen delen, zelfs al is het maar een gesprek met een kop koffie erbij. Het is een cliché, maar als jij geen tijd voor je vrienden maakt, maken je vrienden geen tijd voor jou.

We moeten onze eigen egocentrische gevoelens en houdingen opzij zetten, zodat we een ander persoon kunnen gaan begrijpen. Het eerste dat we doen als we alleen maar naar iemand kijken, is hun geslacht, huidskleur en leeftijd beoordelen. Bijna iedereen wil het gevoel hebben dat een nieuwe kennis iemand is die niet buiten hun comfortzone staat, iemand die lijkt op de vrienden die ze al hebben. Veel mensen zullen niet uit hun sociale comfortzone stappen. Er zijn mensen die leven in een wereld die nauw wordt bepaald door traditionele relaties en vertrouwde omgevingen. Er zijn heel weinig mensen die bereid zijn om die eerste stap te zetten in het proberen de gevoelens van de ander te begrijpen. Ze denken dat ze toch weinig gemeen  hebben met iemand die anders is dan zij. Normaal gesproken houden we ons eerst bezig met onszelf en dan pas met de wereld om ons heen.

We moeten leren hoe we ons egocentrische perspectief lang genoeg opzij kunnen zetten om het perspectief van iemand anders te begrijpen. Een waarschuwing: ga er niet vanuit dat we allemaal dezelfde comfortzone hebben. Realiseer je dat sommige mensen erg terughoudend zijn en hun gevoelens niet zullen delen totdat ze zich prettig bij je voelen. Mensen geven alles wat je zegt door via hun eigen filter; bijvoorbeeld, iemand die luistert naar een persoon die met een regionaal accent spreekt zou die persoon daarop kunnen beoordelen.

Doe een poging om in hun interesses te delen, ook al is het iets dat u normaal niet aanstaat. Als een nieuwe kennis een interesse heeft waarvan je denkt dat hij niet bij je past, probeer dan toch om met hem/haar mee te doen. Als het iets ver buiten je comfortzone is, doe het dan niet. Gelukkig zullen de meesten van ons nooit te maken krijgen met zo’n sterk contrast. Je deelt waarschijnlijk een beetje een overlappende comfortzone of je zou elkaar waarschijnlijk niet hebben ontmoet.

De keuze is nog steeds aan jou.

 

Over tomc49

I enjoy new things, experiences and people. I also enjoy creative writing.
Dit bericht werd geplaatst in musings, SOOS 50+. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s