De Jeugdige — Oudere Binaire

geraniums

Begin je minder valide te worden als je niet jong meer bent?

Gelukkig is de leeftijdsgrens voor jong aan het veranderen, maar helaas alleen in één richting. Als we ouder worden verplaatsen we de leeftijdsgrens verder naar de horizon. Intercultureel onderzoek heeft de leeftijd van 35 vastgesteld als de grens tussen jeugdig en niet-jeugdig in de hoofden van de meeste mensen. Wat jouw persoonlijke perceptie van jouw leeftijd is is niet noodzakelijkerwijs wat de mensen om je heen denken.

“Hoe oud zou je zijn als je je exacte leeftijd niet wist? “Fuad Alakbarov – Human Rights Activist

Leeftijd is een classificatie die onbewust wordt gemaakt, net als gender en huidskleur. Anders dan gender en huidskleur is “leeftijd” relatief aan de leeftijd van de waarnemer. Leeftijd is niet een objectief begrip. Gender en huidskleur veranderen niet, maar leeftijd wel.

“Ageism is een veroordeling tegen onze gevreesde toekomstig zelf.” (Todd D. Nelson)

Leeftijd is een sociaal opgebouwd begrip en dat hangt daarom van stereotypes en veroordelingen aan elkaar.

Worden de stereotypen jouw realiteit als je ouder wordt? Kijk naar jezelf. Geloof je zelf sommige van de stereotypen waar oudere mensen regelmatig mee geconfronteerd worden? Is dementie een onvermijdelijk gevolg van ouder worden? Valt er niets meer te beleven als je ouder wordt? Wordt je broos? Kan je niet meer lopen zonder rollator?

Veel mensen hebben de neiging om hun leeftijd de schuld te geven van hun slechte gewoontes. Met een kleine lach wordt elk pijntje een “ouderdomsverschijnsel”. Geen wonder dat ouder worden zo gevreesd wordt als je deze ideeën in je hoofd hebt zitten. Jaren van slechte eetgewoontes en niet per se leeftijd kunnen naar Type 2 diabetes leiden. “Ouderdomsdiabetes” is een onzinnige term. Diabetes ligt niet aan de leeftijd van de mens. Kijk om je heen naar mensen die ouder zijn dan jij. Niet iedereen die ouder is loopt achter een rollator of zit in een scootmobiel. Zoek mensen die niet bij de stereotypes passen. Je zult ze vinden.

Onderzoek bij het Sociaal en Cultureel Planbureau wijst aan dat leeftijdsdiscriminatie het ergste is bij mensen boven de 45. De verwachting dat een werkgever een werknemer wil die ouder is, is sterk verminderd. Hoe kunnen wij de link tussen de onbewuste classificeringen tussen gender, huidskleur, leeftijd en de stereotypes doorbreken?

Veel jongere mensen voelen zich gekwalificeerd om vooroordelen over oudere mensen te hebben. Felix Meurders, 72, wordt ontslagen door BNN/VARA ondanks dat hij nog steeds een populaire radiopersoonlijkheid is. De reden voor dat besluit is dat hij te oud is en de NPO wil jongere luisteraars aantrekken.  

Een stereotype gebruiken in plaats van denken en empathie te gebruiken is mentale luiheid. Leeftijd wordt een gemakkelijk excuus. Accepteer dat niet van jezelf.

Als je niet past in de hetero cultuur heb je de gelegenheid met mensen van je eigen leeftijd te spreken, mensen die weten wat je in je leven hebt meegemaakt. De COC heeft een groep voor mensen boven de 50. https://www.roze50plus.nl/

senior weightlifter

Over tomc49

I enjoy new things, experiences and people. I also enjoy creative writing.
Dit bericht werd geplaatst in ageism. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s