Zijn de gedachten in je hoofd van jou?

coming out day Nico 1

Coming Out Day 11-10

Denk je dat de gedachten in je hoofd van jezelf zijn? Denk je dat je zelf denkt? Je gedachten zijn de vrucht van wat je in je hoofd had gezaaid toen je nog een kind was. De cultuur waarin je bent geboren en getogen, is het veld waarin de gedachten groeiden en hun vruchten afwierpen. Er wordt van u verwacht dat u handelt in overeenstemming met de overtuigingen en ideeën die overeenstemmen met uw geboortekweken. Het probleem is dat je een kind was. Je hebt nog niet het vermogen om je te realiseren dat je kritiekloos ideeën opneemt die niet van jezelf zijn. Toen je ouders kinderen waren, werden ze waarschijnlijk aan hetzelfde proces onderworpen.

Je bent echter vandaag vrij om kritisch na te denken over die ideeën. De ideeën zijn niet van jou. Het werd door anderen op je geplaatst. U kunt enkele van de ideeën accepteren en niet anderen. Het is aan jou.

Ik ging naar een katholieke basisschool. Toen mijn klasgenoten en ik ongeveer 12 jaar oud waren, veranderde de opstelling van het klaslokaal in overeenstemming met het binaire geslacht. De jongens zaten aan de ene kant van het klaslokaal en de meisjes aan de andere kant. Noch de jongens, noch de meisjes begrepen waarom en er werd geen uitleg gegeven. De scheiding werd door sommige ouders belachelijk gemaakt. Wat dachten de nonnen dat er zou gebeuren in de klas of in de speeltuin? De nonnen zouden niet opbrengen en de zitplaats bleef bestaan. We begrepen het niet maar accepteerden het nieuwe zitarrangement als snel. We namen onbewust ideeën over seks en gender op.

In de heteronormatieve cultuur zijn onuitgesproken berichten krachtig. Komedianten en acteurs die homo- en lesbische personages uitbeelden, speelden vaak de rol met overdreven bewegingen en manieren. De gay personage leek belachelijk. Artiesten die homo waren, hielden dat aspect van hun persoonlijkheid verborgen voor het publiek.

Geen woord over Oscar Wilde, Florence Nightingale, George Bernard Shaw of andere invloedrijke LHBT-personen werd gesproken. LHBT-mensen leefden in een afgezonderde samenleving en doen dat op veel plaatsen nog steeds. We zijn opgegroeid met een stevig gewortelde heteronormatieve cultuur die ons is bijgebracht. Innerlijk conflict is onvermijdelijk.

Jim was mijn beste vriend sinds de lagere school en we begonnen al snel met seksueel experimenteren met elkaar zoals veel jonge tienerjongens doen. De lagere school was achter de rug. Ik heb genoten van de late avonden televisie kijken in zijn kamer. Met onze kleren op de vloer naast ons, genoten we van het plezier dat onze jonge lichamen ons gaven. Het werd meer dan alleen maar een plezier voor me. Op een dag zei de moeder van Jim dat hij geen vrienden meer kon zijn met mij. Met een strenge blik op haar gezicht vertelde ze me dat ze wist wat we samen hadden gedaan.

Ik was van streek. Mijn plezier met Jim was iets dat ik niet wilde opgeven, maar Jim gehoorzaamde zijn moeder en bleef bij mij weg. Ik had geen andere vrienden met wie ik kon genieten van het plezier dat ik met Jim had. Ik heb nooit het gevoel gehad dat we iets verkeerd deden, maar ik wist dat het verboden was. Ik besefte dat het plezier dat ik bij Jim vond, waarschijnlijk niet werd herhaald. Ik had er een hekel aan, maar vond dat ik geen keus had. Ik had niemand met wie ik kon vertrouwen. Ik kwam tot de conclusie dat ik dat genot nooit meer zou ervaren. Ik heb intern afgesloten. Ik trok de kastdeur dicht.

Ik deed mijn best om mezelf ervan te overtuigen dat ik hetero was. Van tijd tot tijd herkenden homomannen mijn oriëntatie en maakten ze vorderingen. Ik ben niet verwijfd en laat, voor zover ik weet, stereotype homo-maniërismen zien. Maar die incidentele opmars herinnerde me eraan dat mijn kastdeur niet helemaal dicht was.

Jaren later werkte ik tijdelijk in een ander land en een andere cultuur. Ik verbleef in een kuuroord dat de nadruk legde op natuurlijke genezing zoals modderbaden en massages. Het lichaam was iets om verzorgd te worden en niets om je voor te schamen. Naaktheid was normaal en in de spa sauna’s maakten de  deel uit van de routine. De sauna’s waren niet gescheiden volgens “geslacht” en handdoeken werden alleen gebruikt om op te zitten. De sfeer was vriendelijk en relaxed en zeker niet seksueel geladen. Tijdens mijn eerste 15 minuten voelde ik me ongemakkelijk, maar daarna voelde alles normaal, een veel voorkomende ervaring.

Er is niets veranderd in de spa, behalve mijn besef dat wat als normaal wordt beschouwd, afhangt van waar het is. Ik begon te beseffen dat wat ik had geleerd, bewust of onbewust, niet echt de ‘waarheid’ was. Ik was geleerd te geloven dat naaktheid tussen mannen en vrouwen samen moest worden vermeden opdat mannen alle zelfbeheersing zouden verliezen en de vrouwen zouden aanvallen.

De kastdeur begon ooit zo licht te openen en ik begon mijn hetero normatieve overtuigingen in vraag te stellen. Jarenlange overeenstemming met het hetero-normatieve model had mijn bewuste overtuigingen gevormd. En ook geen wonder. Hoeveel duizenden advertenties en commercials had ik te zien gekregen waarin het hetero normatieve model was afgebeeld?

Ik bleef volhouden in mijn pogingen om als een hetero te leven. Het werkte echt nooit. Eindelijk schiep een persoonlijke crisis van mijn eigen maken de omstandigheden waarin ik die kastdeur moest openen. Ik kon niet blijven leven als iemand die ik niet ben. Het is moeilijk om die kastdeur te openen en de wereld je te laten zien zoals je werkelijk bent. Jij beslist wat de waarheid is. Het is jouw leven.

 

Over tomc49

I enjoy new things, experiences and people. I also enjoy creative writing.
Dit bericht werd geplaatst in gay verhalen, LGBT Dagen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s