De regenboogvlag – diversiteit of inclusiviteit?

rainbowflag

De regenboogvlag is een wereldwijd symbool. Het is niet de bedoeling dat het beperkt blijft tot een bepaalde groep, maar als een symbool voor mensen die buiten de heteroseksuele norm vallen, lesbiennes, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders. In een tijd waarin ‘homo’s’ als onnatuurlijk werden beschouwd, leek het gebruik van de natuurlijk voorkomende kleuren van de regenboog als onderdeel van een vlag logisch voor de oorspronkelijke ontwerper van de vlaggen, Gilbert Baker.

De vlag is bedoeld voor iedereen en in overeenstemming met die oorspronkelijke bedoeling is deze niet auteursrechtelijk beschermd of handelsmerk. Het resultaat is dat het door veel organisaties en bedrijven wereldwijd als een logo wordt gebruikt. Gelukkig staat de vlag open voor verandering.

De onderstaande vlag is een illustratie van een van de grootste maatschappelijke problemen in de VS – racisme. Of misschien beter gezegd, wit privilege. De regenboogvlag wordt geassocieerd met blanke, liberale Amerikanen. Mensen van kleur voelen zich vaak buitengesloten. De toevoeging van de zwarte en bruine strepen is een visuele weergave van racisme in de homogemeenschap. Als je een zwarte of bruine huid hebt, ben je niet alleen getroffen door je seksualiteit, maar ook door je huidskleur. Hoewel de vlag divers moet zijn, is deze niet automatisch inclusief.

ph

Philadelphia Rainbow-vlag (boven)

Zuid-Afrikaanse LGBT-vlag

south african gay flag

Dit is de LGBTI-vlag van Zuid-Afrika. Het vertegenwoordigt de gemeenschappelijkheid van de Zuid-Afrikaanse vlag en de traditionele Regenboogvlag in die zin dat beide vlaggen het doel voor alle Zuid-Afrikanen zijn om in vrede met elkaar te leven. De vlag is meer inclusief met de toevoeging van de zwarte en witte strepen.

Sommige landen hebben hun eigen nationale embleem ingebed in de Regenboogvlag.

Mexicaanse LGBT-vlag 

mexican gay flag

Spanje LGBT-vlag

120px-Flag_of_LGBT_Spain.svg

Het toevoegen van nationale emblemen is voor mij onlogisch. De Regenboogvlag is een weergave van de diversiteit van mensen en niet van landen.

De vlaggen van Mexico en Spanje en andere landen zijn niet noodzakelijkerwijs representatief voor de mening van de meerderheid van de LGBT-gemeenschap in die landen.

Ik denk niet dat het een goed idee is om te veel af te wijken van het oorspronkelijke ontwerp van Gilbert Baker. Hoe is het mogelijk om elke denkbare groep mensen onder een vlag te brengen? Zullen we een streep toevoegen voor niet-binaire mensen, aseksuelen en interseksuelen? Moeten mensen die zichzelf identificeren als biseksueel worden opgenomen in een streep voor niet-binaire mensen of zijn de paarse en blauwe strepen  voldoende? Als uw groep  is niet geëerd met hun eigen streep, betekent dit dan dat uw groep is uitgesloten? 

Vooruitgangs vlag (Progress Flag)

progressflag300x168

Het idee van de Vooruitgangs Vlag is inclusiviteit in plaats van diversiteit. Zwarte en bruine strepen worden toegevoegd om homoseksuele mensen van kleur te erkennen en het blauw, roze en wit is voor transgenders en andere niet-binaire mensen. Biseksuelen, interseksuelen, aseksuelen, panseksuelen worden niet specifieke weergegeven op deze vlag. In plaats daarvan maken ze deel uit van deze matrix van gekleurde strepen. Is dit dan een onvolledige vlag omdat het niet elke mogelijke variatie van menselijke seksualiteit vertegenwoordigt?

Ik denk dat we bij de huidige Regenboogvlag moeten blijven zoals die is. Het is misschien niet perfect, maar het vertegenwoordigt tenminste de brede niet-heteronormatieve gemeenschap als geheel.

 

Over tomc49

I enjoy new things, experiences and people. I also enjoy creative writing.
Dit bericht werd geplaatst in musings. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s