Letters onder de vlag

rainbowflagmedium

LHBTI

Nationale vlaggen zijn symbolen van landen die een emotionele reactie oproepen bij degenen die de vlag herkennen als het weergeven van hun waarden en cultuur.

De Regenboogvlag is een vlag die een groep mensen vertegenwoordigt die buiten de wereldwijde heteroseksuele norm vallen. Het is niet auteursrechtelijk beschermd of handelsmerk. Het is een gedeeld symbool.

In Nederland worden de letters LHBTI vaak afgedrukt onder de Regenboogvlag in plaats van LGBTI. Als ik iemand vraag waarom de letters zo vaak voorkomen, krijg ik meestal twee verschillende antwoorden. De ene is een klacht en de andere een opmerking. De klacht begint met: “Ik  weet niet wat die letters betekenen. Hoe moet ik dat allemaal weten?” Deze klacht is vaak afkomstig van leden van de generatie die behoren tot de traditionele dominante sociale groep in Nederland. De letters staan ​​voor Lesbisch, Homo, Biseksueel, Trans (geslacht van seksueel) en Intersex.

Veel mensen in Nederland zijn van mening dat hun cultuur en tradities worden genegeerd en geërodeerd. De toestroom van mensen uit andere culturele tradities wordt vaak gezien als het ongevraagd creëren van veranderingen in de Nederlandse samenleving. Zwarte Piet is aan het verdwijnen. Kerktorens die boven de stad uitsteken  verdwijnen en minaretten verschijnen. De lokale snackbar wordt vervangen door fast food.

De Nederlandse samenleving is de afgelopen 20 jaar sterk veranderd en de Nederlandse Gay Community heeft grote vooruitgang geboekt op het gebied van wettelijke acceptatie maar toch is er minder sociale acceptatie. De traditionele dominante sociale groep lijkt meer homo’s te accepteren en toch overheerst de hetero centrische cultuur.

De opmerking komt als ik vraag waarom de letter G wordt vervangen door een H. Ik word vaak en nadrukkelijk verteld dat deze vlag de Nederlandse Regenboogvlag is en bij nadere uitleg is H de juiste Nederlandse afkorting voor Homo, wat de juiste Nederlandse vertaling is voor G (ay). Weerspiegelt deze nadruk op een H de Nederlandse homogemeenschap of symboliseert deze de wrok tegen de grote invloed van de Engelse taal?

Minder vaak hoor ik: “Ik hou niet van die letters omdat iedereen in hun eigen hoekje wordt geduwd.” Het verdeelt de homogemeenschap in blokken en ondermijnt de eenheid. De onvermijdelijke opname van andere groepen panseksuelen, aseksuelen, polyamories, enz., elk met hun eigen letter, zal werken tegen het centrale thema van een vlag; een gedeelde cultuur en waarden.

De Regenboogvlag is een cultureel symbool dat bedoeld is om de diverse groep mensen te vertegenwoordigen die niet zijn opgenomen in de hetero centrische cultuur. De letters zijn er om mensen te laten weten dat iedereen is inbegrepen. Het is daar om te laten zien dat elke subgroep in de homogemeenschap is inbegrepen.

Ik denk echter dat het eerlijk is om te vragen: “Zijn de letters echt nodig?”

 

Over tomc49

I enjoy new things, experiences and people. I also enjoy creative writing.
Dit bericht werd geplaatst in musings. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s