Onzichtbare Diversiteit

“Ben je nu helemaal besodemieterd? Als wij dat zeggen komt iedereen 5 minuten voor het optreden en daarna gaan ze allemaal de deur uit”, zei de eigenaresse van het cafe. Ik had het aangedurfd om aan haar te vragen hoe laat een optreden begon.
Niet laten weten hoe laat een optreden begint brengt de meeste klanten binnen.

Ik had gezien dat de tijd voor een optreden was weggelaten van de reclame. De openingstijden van het café stonden er wel en meer niet. De klanten die de artiest willen zien weten niet hoe laat het optreden begint. De meesten snappen dat het niet voor 22 uur zal zijn domweg omdat het uitgaansleven niet eerder begint. Maar ja, wordt het 22:15, 23:00, 23:30? Waarom maakt het een verschil? De laatste bus vertrekt om 23:10 en ik heb tenminste 15 minuten nodig om naar de bushalte te lopen. Daarom.

Voor oudere gasten is het niet weten hoe laat een optreden begint niet leuk maar voor de cafe eigenaar is het puur gezond verstand. De meest gasten komen later in de avond. Als de artiest vroeger in de avond komt zullen de gasten daarna de tent verlaten en heeft het cafe minder omzet.

Het uitgaansleven wordt onbewust iets voor jongere mensen. Oudere mensen die wel zin hebben om naar een kroeg te gaan en naar entertainers te luisteren worden onopzettelijk aan de kant gezet. Het is een verkeerd stereotype dat oudere mensen alleen thuis achter de geraniums willen zitten.

Ik heb geklaagd tegen mijn vrienden over café’s. Als antwoord krijg ik te horen dat, “Ach, je bent een oudje. Oudere mensen blijven thuis ‘s avonds. Ze gaan nooit meer de stad in. Je moet niet zo klagen. Je bent gewoon oud en bitter.”

Ik heb nooit zo over mezelf gedacht. Het is een stereotype en net als veel stereotypes klopt het niet. Wat is de betekenis van de Regenboogvlag als ouderen niet mee tellen? Wij zijn ook een diverse groep. Leeftijd is niet een binaire concept tussen jong of oud. Waar is de lijn tussen jong en oud? En wie bepaalt dat?

LHBT’ers boven de leeftijd van 40 (?) worden soms doelbewust uit een deel van de samenleving geduwd. Kroegen die de oudere klanten laten wachten tot de jongere gasten zijn bediend bv. Sommige gelegenheden zetten zelfs doelbewust een korting die op (jonge) leeftijd gebaseerd is op hun website.

Oudere mensen moeten niet zo passief reageren. Ten eerste, verwerp het idee dat jouw chronische leeftijd bepaalt of je “oud” bent of niet. Tegenwoordig is 60 niet hetzelfde als toen onze ouders 60 waren. Gebrek aan mentale en fysieke functies is niet voorbestemd. Mensen die fysiek en mentaal actief blijven leven langer en gelukkiger. Ouderdom (?) komt niet persé met gebreken.

Ten tweede, laat de stereotypes over ouder worden los. Je hoeft niet ieder zelfbegrenzend idee te accepteren. Je wordt niet minder creatief of vergeetachtig als je ouder wordt.

Ten derde, er zijn veel LHBT’ers die alleen, zonder vrienden en familie, in onze hetero normale samenleving wonen. Op feestdagen en verjaardagen zitten ze vaak alleen. Gay of gemengde kroegen zijn vaak de enige plek waar die oudere LHBT’ers vrienden kunnen maken en contact met andere LHBT’ers kunnen hebben. Gay kroegen spelen een belangrijke rol in het leven van velen in de gay gemeenschap. Een café of kroeg is een bedrijf en moet op winst draaien en heeft toch ook wel een sociale functie.

Het COC Tilburg-Breda en de Roze 50plus+ zijn groepen die een sociale functie hebben en informatie aan oudere LHBTI mensen verschaffen.

“Ageism is vooroordeel tegen onze eigen toekomstige zelf.” ~ Ashton Applewhite

Over tomc49

I enjoy new things, experiences and people. I also enjoy creative writing.
Dit bericht werd geplaatst in ageism, Gay Life. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s