Een Man voor Mannen

“Ik ben een man voor mannen. Ik wil geen relatie hebben met een man”, zei hij. Hans zag de verwarde blikken op de gezichten van Ronald en mij.

We zaten naast de schutting van een café op de hoek van de markt. Wij genoten van de lentezon die op ons scheen, maar onze gezichten voelden ook de schrale wind. Het was vroeg in de middag in maart.

“Ik praat met mannen en dat vind ik heel gezellig. Het is leuk om met mannen op het terras te zitten en over koetjes en kalfjes te kletsen, maar ik wil niet naar iemand thuis gaan om voor hem te zorgen als hij ziek wordt. Ik wil ook geen mannen bij mij thuis, tenzij het iets noodzakelijks is of vrienden die ik heel goed ken”, legde Hans uit.

Hans woont op loopafstand van het centrum met de bijbehorende supermarkten, winkels en horeca.

“Maar je kent zoveel mannen. Is er niemand voor jou?” vroeg ik.

“Het gaat niet over mannen, het gaat over relaties. Ik wil geen relatie.” Hij begon zich een beetje te ergeren. “Ik wil mijn vrijheid. Ik wil niet zorgen voor iemand die ziek is of hulp nodig heeft.” “Ah zo”, dacht ik, “mannen kunnen wel maar een man niet.”

Ronald en ik wierpen elkaar een blik toe.

Hans zat tegenover Ronald en mij aan de rieten terrastafel.  Drie gepensioneerde mannen die alledrie bijna bij de club van 70 horen. Wij lachten erom dat wij een soort schrikbeeld voor jonge gasten vormden.

Ik heb lang getwijfeld of hij serieus is in zijn afkeuring van een relatie. Hij doet goed werk voor de LHBT gemeenschap in zijn stad. Ik heb moeite met het verschil tussen zijn woorden en acties. Zijn acties zijn anders dan zijn woorden.

Die morgen had Ronald Hans gebeld en gevraagd of hij koffie wilde drinken op het terras. Ronald en Hans zijn al jaren vrienden. Hans heeft tenminste één relatie.

Hans is gevat en heeft het goed voor elkaar. Hij woont in een huis dat ooit gebouwd is voor de welvarende middenstand. De middenstand woont nu in nieuwbouwwijken. Hans woont alleen in het grote huis. De bescheiden achtertuin van vroeger is nu een terras. Hans heeft de achtertuin met betontegels geplaveid. Er staat een fontein die voor de helft met klimplanten is overdekt.  

Hans keek mij even aan en zei tegen Ronald, “Je hebt een chauffeur nu hè Ronald.” Ronald heeft geen auto.

“Hij is bijna ingetrokken bij je Ronald.” Voor Ronald kon antwoorden keek Hans terug naar mij. “Draai je op voor de helft van de kosten? Eten, water, verwarming kost allemaal geld. Doet ‘ie dat Ronald?”

Ik nam me voor dat ik me niet zou laten kennen. Ik keek naar Ronald en gaf geen antwoord aan Hans. Er viel een stilte.

Ronald verbrak de stilte. “Wanneer komt Michel weer bij je langs?” vroeg Ronald. “De laatste keer was voor de winter, denk ik” voegde Ronald eraan toe.  

Hans had even een schaapachtige blik op zijn gezicht. Hij zag dat ik het merkte en bloosde. “Je hebt hem verteld dat als het koude weer voorbij is jullie verder kunnen gaan”, ging Ronald verder.

“Ja dat klopt, Ik zal hem deze week bellen”, zei Hans. De rode tint op zijn wangen bleef.

Michel is iemand waar Hans wel gevoelens voor heeft. Michel woont op 50 km afstand van Hans en werkt tijdens de week. Zijn vrije tijd is beperkt. Een serieuze LAT relatie is moeilijk.

“Is het niet saai om achter de geraniums te zitten?” zei ik. Ik wist dat het niet waar was. Hans zit niet achter de geraniums. Waarom heb ik dat gezegd?

“Dat is niet waar. Waarom denk je dat ik achter de geraniums zit?”, zei hij op defensieve toon. “Ik ga bijna iedere morgen naar Café Kostganger en drink koffie. Er komen veel mensen langs die ik ken en wij hebben het heel leuk, praten over dingen van vroeger. Dan als het middag wordt ga ik naar huis, lunchen, en dan knutselen aan dingen thuis want dat vind ik leuk om te doen. Ik vind het leuk om vrij te wonen. Ik wil niet voor iemand hoeven te zorgen. Ik heb mijn vrijheid.” stelt hij met tevredenheid.

Hans leunde terug in zijn stoel met een glas bier in zijn hand.

Over tomc49

I enjoy new things, experiences and people. I also enjoy creative writing.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s