Lili Elbe

lili elbe

Lili Elbe – geboren Einar Wegener Vejle, Denemarken 28-12-1882 – overleden Dresden 13-9-1931

De bron voor deze blogpost is voor een groot deel gebaseerd op het boek “Lili: A portrait of the first sex change”, geschreven door Niels Hoyer. De film, “The Danish Girl” is een fictieve versie van dit verhaal.

Einar Wegener, geboren in Denemarken, had een groot talent voor kunst en werd naar de Kunstacademie in Kopenhagen gestuurd. Daar ontmoette hij Gerda Gottlieb. Ze werden verliefd en trouwden.

Einar en Gerda werkten als kunstenaars. Einar schilderde landschappen en Gerda illustreerde modetijdschriften. Ze werden gezien als getalenteerde kunstenaars en kregen erkenning voor hun werk.

Toen een model voor Gerda eens niet op tijd kon komen stelde zij voor dat Einar haar kleren aan zou doen zodat Gerda hem vanaf de taille naar beneden kon schilderen. Einar vond het heerlijk om dameskleding te dragen. Het was voor Einar een bevestiging dat hij vrouw was.

Einar voelt al heel lang dat hij twee mensen in één lichaam had, een man en een vrouw. In de loop van de jaren werd het geestelijk gevecht voor overleving tussen de man en vrouw steeds sterker. De vrouw was sterker maar de man belemmerde de vrouw.  De innerlijke man moest “dood”. Deze situatie was een geheim dat alleen met een paar goede vrienden gedeeld werd. Een vriend die van deze situatie wist noemde Einar “Lili” en de naam bleef hangen.

Zij (Lili) had de geslachtsdelen van een jongen. Hoewel Einar Wegener vaak als “transgender” wordt beschreven was zij “intersekse” en leed mogelijk aan het syndroom van Klinefelter.

Lili had het zwaar met de symptomen van het sydroom. Het was zo erg dat Lili een datum had gepland, 1 mei 1930, om zelfmoord te plegen als haar conditie niet beter zou worden. Omdat het verhaal door haar notities verteld wordt in de ik-vorm worden de zware emotionele aspecten van haar gevoelens en gedachten versterkt.

Lili sprak af met de Duitse seksuoloog Magnus Hirschfeld. Hirschfeld was een pionier in het veld van sexsologie. Lili was er door zijn vriendelijkheid en begrip voor haar conditie van overtuigd dat hij haar zou kunnen helpen. Haar zelfmoord afspraak ging niet door.

Lili ging naar het Instituut voor Seksueel Onderzoek in Berlijn, opgericht door Magnus Hirschfeld, en toen naar Dresden om geopereerd te worden. Lili koos de naam van de rivier de Elbe als haar nieuwe achternaam.

enrwg

Einar Wegener

Lili begon een reeks chirurgische procedures en men ontdekte dat zij eileiders had, maar ze waren waarschijnlijk vernietigd door een arts die haar met röntgenstralen probeerde te behandelen. Hoewel haar herstel lang en zwaar was ging ze een periode in haar leven tegemoet waarin ze als vrouw kon leven. Zij en Gerda gingen uit elkaar maar bleven vrienden. Lili werd verliefd op Claude Lejeune, een Parijse kunsthandelaar, en wilde trouwen en kinderen krijgen. Ze onderging een baarmoeder transplantatie. Helaas overleed Lili aan complicaties van de transplantatie.

Over tomc49

I enjoy new things, experiences and people. I also enjoy creative writing.
Dit bericht werd geplaatst in HOLEBI Geschiendenis, Intersekse en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s