Monogamie

monogamy

Seksuele monogamie wordt als de kern van een gecommitteerde  relatie beschouwd. Het hele “huisje, boompje, beestje” ideaal wordt gezien als seksuele monogamie . De huwelijksceremonie is een bevestiging dat het bruidspaar een gecommitteerde relatie heeft en door monogaam te blijven wordt het verwezenlijkt. De belofte om seksueel trouw te blijven wordt één van de belangrijkste elementen van de verhouding. Monogamie staat als dogma in de centrale hetero samenleving. En toch wordt in 2015 vreemdgaan de oorzaak van echtscheiding in ongeveer 40% van de stukgelopen relaties.

Als een winkel bijna 40% ontevreden klanten had gaan de winkeldeuren snel dicht. Waarom blijven er zoveel hangen aan een norm die niet op de realiteit gebaseerd is?

Monogamie is niet voor iedereen, net als onze heteronormatieve samenleving is niet voor iedereen, gay, straight, trans of welk label zij ervoor kiezen te dragen. Monogamie is een onnatuurlijke levenswijze voor veel mannen en vrouwen, homo en hetero.

Monogamie is een traditie in de Westerse patriarchische heteroseksuele samenleving. Het huwelijk is een sociale constructie, oorspronkelijk bedoeld om de belangen van families te bevorderen en te beschermen. Eigendomsrechten kwamen onder de controle van mannen en het erfgoed ging van vader naar zoon. De vader van een kind wilde zekerheid hebben dat een kind inderdaad van hem is, anders kon een bedrieger of oplichter later beweren dat ze de zoon zijn. Monogamie aan de kant van de vrouw was uiterst belangrijk. Mannen kunnen hun vaderschap ontkennen. Mannen worden niet zwanger.  

Wij leven nu in een post-christelijke samenleving. Na vijf eeuwen van Christelijke dominantie van de Europese cultuur wordt monogamie nog steeds als normaal of gewenst beschouwd. Een huwelijk is een contract tussen twee mensen dat door iedere partij nietig verklaard kan worden.

Monogamie is een artefact van de patriarch samenleving. Als een stel monogaam wil blijven dat is hun goed recht en zo niet? Dat is ook hun goed recht.

En dat geldt voor iedereen.

Over tomc49

I enjoy new things, experiences and people. I also enjoy creative writing.
Dit bericht werd geplaatst in culturale grenzen en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s