Brian Williamson

brianwilliamson

04-09-1945 / 09-06-2004

“…He never stopped to think, ‘oh, I might get in trouble for this,’ so in that sense he was very selfless.”

Brian Williamson was de zoon van een welgestelde Jamaicaanse familie en was openlijk gay. Hij was één van de eerst Jamaicanen die streed tegen gay discriminatie.

Hij kwam op televisie- en radioprogramma’s als een voorstander voor gayrechten. Hij deed dit zonder vermomming ondanks dat er in Jamaica een homofobische samenleving is. Hij liep een groot risico om zo openlijk te leven. De straf voor homoseksuele activiteit tussen twee mannen is tien jaar celstraf.

Hij had een gay café, de “Entourage”, dat hij begin 1990 opende in een gebouw  waarvan hij de eigenaar was. De politie probeerde het café twee jaar lang te sluiten door het continu lastig te vallen. Toen Williamson door een klant in de arm gestoken werd besloot hij het café te sluiten.

In 1998 werd Williamson één van de oprichters van de Jamaica Forum for Lesbians, All-Sexuals and Gays (J-FLAG). Leden kregen veel doodsbedreigingen.

In juni 2004 werd Williamson door een buurvrouw dood aangetroffen in zijn apartment. Hij was duidelijk het slachtoffer van een gewelddadig misdrijf.  Een homofobische menigte juichte toen ze van de dood van Williamson hoorden.

De leden van J-FLAG hielden hun herdenkingsdienst in het geheim.

De politie zei dat de motivatie beroving was, maar J-FLAG zei dat de politie het verder moest onderzoeken omdat ze geloofden dat het een haatmisdaad was.

Een kennis van Williamson bekende dat hij de moord gepleegd had en kreeg levenslang van de rechtbank. De conclusies die de politie getrokken had zijn tot op de dag van vandaag in opspraak.

jflag

Over tomc49

I enjoy new things, experiences and people. I also enjoy creative writing.
Dit bericht werd geplaatst in gay hero's en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s