Christopher Isherwood

christopherisherwood

                                                            Christopher Isherwood

                                                            26-08-1904 / 04-01-1986

Christopher Isherwood werd geboren in Groot-Brittannië. Zijn vader was een Luitenant-Kolonel die stierf in de Eerste Wereldoorlog. Zijn moeder had grote verwachtingen voor Christopher, een carrière als dokter of leraar, maar hij ging zijn eigen weg als schrijver.

Eind jaren twintig reisde hij naar Berlijn, toen de hoofdstad van de Weimar Republiek. Berlijn was toen dé plek om te zijn. Creatief talent uit heel Europa wilde in Berlijn komen wonen.

Onder hen was de al bekende dichter W.H Auden. Vanaf zijn schooljaren was Isherwood met hem bevriend. Hun vriendschap werd hernieuwd tijdens een onverwachte ontmoeting.

Isherwood schreef dagelijks over zijn leven in Berlijn. Hij verdiende net genoeg geld om rond te komen door Engelse les te geven, en kreeg hulp van zijn familie en vrienden.

In 1932 begon Isherwood een serieuze relatie met Heinz Neddermeyer, een Duitser, 11 jaar jonger en dienstplichtig. Ze hadden een hechte relatie en woonden samen in Berlijn tot 1933. De opkomst van de Nazi partij en het einde van de Weimar Republiek dwong hen te vertrekken. Ze probeerden naar Engeland te gaan maar Neddermeyer werd in Engeland geweigerd. Het stel reisde door Europa tot Heinz in Luxemburg werd aangehouden en naar Duitsland gedeporteerd. Dit was de einde van hun relatie. Het was 1937.

Isherwood en Auden, die vrienden waren gebleven tijdens Isherwoods relatie met Neddermeyer, reisden samen naar China om een opdracht van een uitgever uit te voeren. Het was de vooravond van de Sino-Japanse Oorlog. De uitgever wilde een boek van hun observaties met betrekking tot China. Het boek verscheen met de titel “Journey to a War”.

Na de opdracht in China reisden Isherwood en Auden naar de VS met tijdelijke visa’s. Het was de vooravond van de Tweede Wereldoorlog. Hun reis naar de VS werd gezien als vlucht uit hun land in tijd van nood. Hun reputaties waren beschadigd. Auden wilde in de VS blijven en zei dat hij in het leger wilde dienen. Hij werd door het Amerikaanse leger opgeroepen maar werd medisch afgekeurd.

Isherwood reisde verder naar California en bleef daar wonen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte Isherwood met de Quakers om Duitstalige vluchtelingen in de Verenigde Staten te huisvesten. Hij werd ook  lid van de Vedanta Society of Southern California, een Hindoe organisatie toegewijd aan geestelijke ontwikkeling. Hij bleef een toegewijde Hindoe voor de rest van zijn leven. Hij heeft zelfs de “Bhagavad Gita” vertolkt en schreef talrijke artikelen voor de Vedanta Society.

Hij ontmoette Don Barchardy en ondanks een leeftijdsverschil van bijna 30 jaar woonden ze samen tot Isherwood stierf. Bachardy is een talentvol kunstenaar. Zijn schilderijen hangen o.a. in het Metropolitan Museum of Art in New York City en het National Portrait Gallery in London.

isherwoodbachardy

                                                        Isherwood (l) en Bachardy

De veelgeprezen Isherwood roman “A Single Man” werd in 1964 uitgegeven. Het gaat over het leven en verdriet van een weduwnaar die verder moet met zijn leven. Dit boek werd ook verfilmd.

In 1972 kwam de film “Cabaret” uit. Deze film was grotendeels gebaseerd op Isherwood’s Berlijnse novel “De Berlijnse Verhalen” die uit twee novellas, “Goodbye to Berlin” en “Mr. Norris Changes Trains” bestaat. Het gaat over het begin van het Nazi tijdperk. De film haalde 8 Oscars binnen en viel in de prijzen met 7 BAFTA’s en 3 Golden Globes.

Hij is een Gay Literary Icon.

Over tomc49

I enjoy new things, experiences and people. I also enjoy creative writing.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s