Assimilatie Zonder Bevrijding?

 

comfort

Heteroseksualiteit is de default geaardheid van culturen over de hele wereld. Wij leven in een blanke heteronormatieve wereld die het sjabloon voor onze cultuur is. LHBT’ers staan buiten de samenleving. Velen durven niet uit de kast te komen uit vrees voor de afkeuring van vrienden, collega’s en familie. Mensen met gender- en sex kenmerken die niet de norm zijn of hun verwachte genderrollen niet vervullen worden ook buitengesloten.

Ze durven niet hand-in-hand over straat te lopen en vermijden openbare uitingen van affectie. Gay mensen zijn vaak het mikpunt van intimidatie op school en werkplaats. In Amsterdam zijn er gemiddeld drie delicten tegen LHBT’ers per week. Dit voortdurend lastig vallen van gay mensen leidt tot gevoelens van angst, schaamte en schuld.

En wie weet hoeveel oudere LHBT’s alleen zitten?

Voor de Stonewall Uprising (1969) was assimilatie de strategie van velen in de leiding van de gay community. De Mattachine Society en de Daughters of Bilitis waren invloedrijk. Helaas, hun strategie van gelijkheid door assimilatie was geen succes.

Kort na de Stonewall Uprising tegen de politie en hetero power structure werd het Gay Liberation Front  opgericht. De GLF organiseert demonstraties om aandacht van de massamedia te genereren, het zelfvertrouwen van gay mensen te versterken en dezelfde rechten als hetero’s te eisen. De concepten van de GLF verspreiden zich snel in de UK en steden in de VS.

early glf
Gay liberation evenementen zijn omgedoopt tot Pride evenementen en trekken commerciële sponsors. De Gay Liberation doelen zijn nu Pride Londen, Pride Boston en Pride Madrid. Voor meer, klik op de website van de European Pride Association http://epoa.eu/  

Feestelijke Pride Parades zijn aan de orde van de dag, in plaats van de protesten en eisen dat het geweld dat de gay gemeenschap teistert stopt. Gay is “big business”.

Ik vraag mij af of het ooit: ‘LHBTI B.V.’ wordt.

In Nederland wordt de LHBTI gemeenschap in de mainstream media regelmatig vermeld. Hebben wij in Nederland op een of andere manier gay assimilatie bereikt? Nee. Wij zijn ver van assimilatie. Gay rollen komen regelmatig op televisie maar de assimilatie blijft oppervlakkig. Dikwijls hoor ik klachten van LHBT’ers dat misdaden tegen gay mensen hier in Nederland vaak door de nieuwsmedia genegeerd worden.

Durf je jouw vriend of partner van hetzelfde geslacht een kus te geven op het perron? Toegegeven, de situatie van vandaag is beter dan die van 20 jaar geleden, maar een eenvoudig kusje kan erge consequenties hebben.

Deze flinterdunne assimilatie beschermt ons niet tegen de dreiging om een doelwit van geweld te worden, terwijl onze cultuur afbrokkelt. De sluiting van gay bars wordt door veel gay mensen betreurd. De opkomst van social media vermindert de behoefte aan ontmoetingsplaatsen. In plaats daarvan zijn er nu commercial “hookup” sites zoals Grindr en Hornet. Geen tijd voor vriendschap.

Onze geschiedenis wordt gesloopt en gay helden raken in de vergetelheid. Gay themed literatuur en films blijven ongelezen en ongezien.

Hebben wij assimilatie zonder bevrijding bereikt?

Over tomc49

I enjoy new things, experiences and people. I also enjoy creative writing.
Dit bericht werd geplaatst in Gay Life en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s