Syvia Rivera

sylvia rivera

Sylvia Rae Rivera (July 2, 1951 – February 19, 2002)

Sylvia Rivera was een Amerikaanse pionier in de strijd voor gay rechten en armoedebestrijding eind jaren 60 en begin jaren 70.

Op 28 juni 1969 werd een populaire gay bar, de Stonewall Inn, door de politie binnengevallen. De klanten van de kroeg vochten terug en hielden de politie drie kwartier vast in de bar.  Deze overwinning hielp enorm om het zelfvertrouwen van de gay gemeenschap te versterken. Kort daarna werd het Gay Liberation Front opgericht om de rechten van Gay en arme mensen, nu gay en hetero’s, gekleurde mensen en linkse kwesties te behartigen.

Rivera, samen met haar goede vriend Marsha P. Johnson, waren twee van de oprichters van het Gay Liberation Front en ze waren leiders van de STAR (Street Transvestite Action Revolutionaries) factie binnen het Gay Liberation Front. Ze waren meer dan 20 jaar samen.

Het Gay Liberation Front werd na een paar maanden opgeheven en een nieuwe organisation, de Gay Activist Alliance, kwam tot stand. De GAA richtte zich meer op de acceptance van gay mensen.

Na verloop van tijd besloot de GAA om transgenders buiten hun groep te houden omdat ze dachten dat de inclusie van transgenders het moeilijker zou maken om hun doel te bereiken. Rivera, die het gevecht voor transgenders en de armen niet wilde niet opgeven, gaf in 1973 bij een gay rechten rally een spontane toespraak over haar ongenoegen met de GAA die het lot van transgenders in slechte omstandigheden of die in de gevangenis zaten negeert.  https://youtu.be/9QiigzZCEtQ

Rivera was in New York City door haar Venezuelaanse oma opgevoed. Vanaf haar kinderjaren werd haar verwijfd gedrag niet  getolereerd en zij werd uit huis gezet. Op 11 jarige leeftijd werd zij een straatwees. Zij verdiende geld als een sekswerker en werd regelmatig verkracht, beroofd en lastiggevallen door politie en straat hoodlums.

In 1992 werd haar vriend Johnson dood aangetroffen. De politie zegt dat het de gevolg van zelfmoord was maar Rivera en Johnson’s vrienden geloven het niet.

marshapjohnson

Marsha P. Johnson

Sylvia Rivera werkte non-stop voor Transgenders en gekleurde mensen, vooral de daklozen. Zij voelde dat de gay leiderschap van de Gay Activist Alliance de belangen van transgenders aan de kant had gezet.

In de laatste jaren van haar leven gaf zij veel toespraken over de Stonewall Riots en werkte voor het bevorderen van de rechten van transexuelen. Ze hernieuwde STAR (Street Transgenders Actie Revolutionaries) en werkte bij een voedselbank van de Metropolitan Community Church of New York, een Christelijk LHBT organizatie.

Op 19 feb 2002 Sylvia Rivera aan leverkanker is gestorven. Haar herinnering wordt geëerd door het Sylvia Rivera Law Project die de strijd voor de zelfexpressie van transgenders voortzet.

Over tomc49

I enjoy new things, experiences and people. I also enjoy creative writing.
Dit bericht werd geplaatst in gay hero's, Trans en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s