HARVEY MILK

harvey milk

             Harvey Milk, geboren in New York City, 22 mei 1930 – vermoord in San Francisco, 27 november 1978.

Harvey Milk  was een openlijke gay man in New York City.  Hij verhuisde in 1972 van New York City naar San Francisco, samen met zijn partner Scott Smith, en hield zich al snel bezig met LHBT en sociale problemen.

Hij vocht voor progressieve oplossingen voor kwesties in de samenleving, zoals sociale woningbouw en kinderopvang. Hij protesteerde ook tegen de oorlog in Vietnam.

De progressieve bewegingen stonden in scherp contrast met de traditionele Christelijke religie.TV ster, zangeres en schoonheidskoningin Anita Bryant, een conservatief homophobic Christen en de oprichter van “Save Our Children” zei dat gay mensen een bedreiging voor de kinderen van Amerika zijn. Dit was het begin van de “Culturele Oorlog” die tot op de dag van vandaag doorgaat.

anita with quote

Als moeder zijnde weet ik dat homoseksuelen biologisch geen kinderen kunnen reproduceren; daarom moeten ze onze kinderen werven.

De homofobie van Anita Bryant en haar aanhang werd tegen hen gebruikt door Milk.

“Hello, I’m Harvey Milk and I am here to recruit you,” was zijn openingszin als hij een toespraak aan het publiek gaf. (Ik ben Harvey Milk en ik ben hier om u te werven.)

Milk zei dat de gay rechten beweging over meer dan de rechten van LHBT’ers ging. Hij bouwde coalities met minderheidsgroepen, arbeidersklasse en gepensioneerden. Zijn spreekvaardigheid en directe aanpak maakten van Milk een krachtige voorvechter voor gay rechten in Amerika.

In 1977 werd hij het eerste openlijke gay gemeenteraadslid in Amerika.

Hij werd doodgeschoten, samen met zijn politieke bondgenoot George Mascone, de burgemeester van San Francisco. De moordenaar, Dan White, die homophobic was, was een politieke tegenstander van Milk en Mascone.

Het levensverhaal van Harvey Milk werd in 2008 verfilmd met in de hoofdrol Sean Penn die voor zijn vertolking een Oscar kreeg. Ook kreeg de film een Oscar voor het beste filmscript.

milk quote 2Compromissen zijn niet nodig om mensen hun rechten te geven. Het kost geen geld om het individu te respecteren. Er is geen onderzoek nodig om onderdrukking te verwijderen.

 

Over tomc49

I enjoy new things, experiences and people. I also enjoy creative writing.
Dit bericht werd geplaatst in gay hero's, LHBT Geschiendenis en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s