Magnus Hirschfeld

magnus hirschfeld

Magnus Hirschfeld

Magnus Hirschfeld was de zoon van een gerespecteerde arts uit Kolobrzeg, Polen. Hij werd in 1868 geboren en voltooide zijn studies in filosofie, filologie en medicijnen. He ontving zijn doctoraat in 1892 en na een reis door Amerika begon hij een praktijk als een Naturopath en verplaatste later zijn praktijk naar Berlijn. In 1897 richtte hij het Wetenschappelijk Humanitaire Comité op. Het motto van het Comité was “Rechtvaardigheid door Wetenschap”. Hij wilde de rechten van homoseksuelen verdedigen en hij wilde de afschaffing van Artikel 175. Onder Artikel 175 was homoseksualiteit een misdaad.

In 1906 was er een beroemde rechtszaak in Pruisen die bekend staat als de Eulenberg Affaire. Er was veel politiek gekonkel in het Pruisisch Keizerlijk Hof, en journalist Maximilian Harden schreef dat een hooggeplaatste officier, Generaal Moltke, gay was. Moltke was een vriend van Prins Philipp von Eulenburg die de beste vriend van de Keizer was. De bewering dat een vriend van de beste vriend van de Keizer gay was veroorzaakte veel ophef.

Moltke spande een rechtszaak aan tegen Harden voor smaad.

Hirschfeld was als een expert getuige opgeroepen en hij getuigde dat Moltke gay was. Ook de voormalige vrouw van Moltke getuigde dat Moltke  maar twee keer tijdens hun huwelijk gevreeën had. Zij sprak eerlijk over haar seksuele frustratie met Moltke. Hij wilde alleen seks met Eulenburg, zei zij. In die tijd was vrouwelijke seksualiteit een taboe onderwerp. Haar getuigenis voor de rechtbank zorgde voor veel verontwaardigde reacties in de kranten. Zij werd neergezet als geestelijk ziek en nog erger.  Hirschfeld zei dat er niets aan de hand was met haar.

Hij vond haar gevoelens volstrekt normaal.

Hirschfeld getuigde verder dat homoseksualiteit een deel van de natuur is en dus een deel van de schepping. Er is niets mis mee om homoseksueel te zijn. De jury ging akkoord met Hirschfeld, maar de rechter werd woest en verwierp de uitspraak. Hij beval een nieuw proces. Intussen werd Hirschfeld door de “völkische” pers belasterd. De “völkische” pers zette Hirschfeld neer als een homoseksuele Jood die de Prins von Eulenburg, Arisch en hetero, wilde vernederen.

Hirschfeld werd weer door de rechter opgeroepen en besloot zijn getuigenis te wijzigen. Hij liep het risico om zijn medische vergunning te verliezen en ook mogelijke rechtsvervolging onder Artikel 175. Hirschfeld veranderde zijn getuigenis en zei dat Moltke en Eulenburg een vriendschap hadden die homoerotisch was maar zonder seksuele intimiteit. Hirschfeld zei ook dat de voormalige vrouw van Moltke leed aan hysterie en haar getuigenis dus niet betrouwbaar was.

Harden werd schuldig bevonden aan smaad.

Na de eerste wereldoorlog en de afschaffing van het Keizerrijk kocht Hirschfeld een villa in de buurt van de Reichstag in Berlijn. Hij opende het “Institut für Sexualwissenschaft”. De Sociaal Democratische Partij die het regeringsbeleid van de nieuwe Weimar Republiek uitvoerde, beval de politie om Artikel 175 niet te handhaven. Berlijn werd een veilige haven voor gay mensen en het Instituut werd een belangrijke bron van seksuele voorlichting en medische behandeling.

Nadat de Nazi’s de macht in mei 1933 overnamen werd het Instituut aangevallen en de boeken en publicaties verbrand. De patiënten- en cliënten lijsten werden door de Nazi’s in beslag genomen en gebruikt om homoseksuelen op te pakken. Ten tijde van de aanval was Hirschfeld op een wereldtour om lezingen te geven.

Nadat de Nazi’s niet meer aan de macht waren hoopte Hirschfeld dat hij zijn Instituut weer kon openen, maar het mocht helaas niet zo zijn. Op 14 mei 1935 stierf hij aan een hartaanval. Hij werd 67.

reflections

Over tomc49

I enjoy new things, experiences and people. I also enjoy creative writing.
Dit bericht werd geplaatst in LHBT Geschiendenis en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s