Wat zijn de Radical Faeries?

download

In Nederland wordt de LHBT gemeenschap langzaam algemeen geaccepteerd, maar in de LHBT gemeenschap bestaan er groepen mannen die hun eigen pad willen volgen. Ze willen niet mainstream worden. De Radical Faeries accepteren niet dat de gay samenleving een afspiegeling van de hetero samenleving wordt, een wereld waarin één gender de baas speelt en de ander de ondergeschikte is.

Harry Hay en zijn partner John Burnside waren, samen met vrienden, de oprichters van de Radical Faeries in 1979. Hay beschouwde gay mensen als een culturele minderheid in de samenleving. Hij geloofde dat gay relaties die op wederzijds respect gebaseerd worden beter zijn dan hetero relaties, want er is geen vrouw als ondergeschikte. Gay mannen zijn in een eerlijke relatie gelijk. Hij beschouwde een eerlijke relatie tussen twee homoseksuele mannen als een onderwerp/onderwerp relatie en tussen een man en een vrouw als onderwerp/voorwerp relatie. Vrouwen worden altijd als een voorwerp gezien. Hay had een absolute hekel aan hiërarchie en was sterk anti-autoritair.

In de hetero samenleving wordt een nieuw geboren baby een jongen of een meisje op basis van geslachtsorganen. Van mensen wordt verwacht dat ze binnen hun genderrollen blijven, dus er ontstaat automatisch een hiërarchie. Volgens Hay heeft deze manier van denken een hoop ellende veroorzaakt.

Faerie is een scheldwoord voor homo’s in Amerika, maar hij en zijn partner maakten er een geuzenwoord van. In de Europese mythologie waren faeries bewoners van een aparte wereld. Hay voegde het woord radical toe omdat in het Latijn met radical “wortels” bedoeld wordt.

Hay vond toen al dat assimilatie van de gay cultuur in de hetero dominante cultuur de gay cultuur verdunt. De normen van de dominante hetero cultuur werden klakkeloos geaccepteerd. Iedereen dezelfde mode, eten en lifestyle maakte van de samenleving een flauw mengsel. Kleding is een belangrijke aspect van de bijeenkomsten (gatherings). De Faeries zijn geen travestieten of drag queens. De kleding is een expressie van hun individualiteit en niet van hun gender. De ongeschreven norm dat alleen vrouwen of meisjes bepaalde kleding dragen, jurken, leggings, kousen enz wordt expres overtreden. Iedereen draagt waar ze zin in hebben.

De Radical Faeries hebben de Christelijke kalender door de heidense kalender vervangen. Na bijna 2000 jaar Christelijke dominantie in West Europa kan de LHBT gemeenschap hun waarden naleven. De spiritualiteit van heidendom of Wicca heeft een groot invloed op de Radical Faeries. De heidense feestelijke bijeenkomsten van Faeries vinden meestal plaats in een bos of afgelegen plek. Dit is daarmee overeenstemmend met het centrale basisprincipe van de Faeries, respect en verheerlijking van de natuur.

De Faeries worden in “kringen” (circles) georganiseerd. Een kring is een groep van de plaatselijke Faeries. De Hartkring is een belangrijk ritueel voor de Radical Faerie gemeenschap. Faeries vormen samen een cirkel en één Faerie per keer heeft het woord. Hij wordt niet onderbroken en er wordt geen tegenspraak gegeven. Elke Faerie spreekt vanuit zijn hart.

Het is opmerkelijk dat de Radical Faeries nog steeds bestaan. Er bestaan Radical Faeries kringen in landen van Thailand tot het Verenigd Koninkrijk. Er is geen organisatorische structuur, geen hiërarchie en geen dogma’s. De Faeries steunen gay bevrijding door de ontwikkeling van progressieve, sociale en politieke bewustheid.

De Radical Faeries blijven geworteld.

Harry Hay John Burnside

John Burnside (l) en Harry Hay (r)

Over tomc49

I enjoy new things, experiences and people. I also enjoy creative writing.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op Wat zijn de Radical Faeries?

  1. gaycommunitybreda zegt:

    Dit is op Gay Community Breda herblogden reageerde:
    Lees meer over de Faerie cultuur. Op de kortste dag en langste dag van het jaar vieren de Faeries de zonnewende bij voorkeur in een natuurgebied.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s