Thuis bij Martijn en Peter

cafe piggenhuysHet huis van Buiten Burgemeester Piggen (1599-1600) aan de Nieuwstraat 19, Breda, dat meer dan 475 jaar oud is, beter bekend als Cafe ‘t Piggenhuis, is tegenwoordig de residentie en het bedrijf van Martijn en Peter.

 

Martijn en Peter

Martijn en Peter, 17 jaar samen en 15 jaar getrouwd, zijn de eigenaren van Café ‘t Piggenhuis dat in dit Rijksmonument gevestigd is. Ze ontmoetten elkaar voor de eerste keer in de Venise en bij de tweede keer besloten ze al samen te gaan wonen. Het was liefde op eerste gezicht. Na twee jaar samenwonen trouwden ze. Ze wonen boven het cafe. Voor Martijn is ‘t Piggenhuis een droom die uitkomt.

Martijn, die ooit zanger bij de Sjonnies was, is nog op YouTube te zien. Martijn verliet de Sjonnies en ging als kastelein bij cafe Galderzicht werken. Toen hij hoorde dat Café Piggy’s te koop stond grepen hij en Peter hun kans.

Voor Martijn en Peter is ‘t Piggenhuis hun thuis en het café is hun woonkamer. Ze hebben het hersteld in de bruine café traditie maar met twee opvallende kenmerken, twee kroonluchters. De vintage kroonluchters geven het juiste accent aan de sfeer van een traditioneel café. Peter heeft een duidelijk talent voor interieur decoratie.

kroonverlichters

Ze hebben grote waardering voor het pand. Het is niet alleen hun huis en bron van inkomsten maar het is een stuk van de geschiedenis van Breda. De oorspronkelijke eigendomsakte van Burgemeester Piggen hangt aan de muur.

“Brengt het café jullie wat jullie hadden verwacht?”, vroeg ik. Peter en Martijn stonden naast elkaar. Ze moesten er even over nadenken. Tegelijk zeiden ze, “Ja, het is wat wij hadden verwacht”.  Ze zijn nu al erg tevreden, maar het café is pas in januari geopend dus het moet nog groeien.

“Wie doet de huishouding?”, vroeg ik. Deze keer hoefden ze er niet lang over na te denken. “Martijn doet de boodschappen en ik doe het poetsen”, zei Peter. Peter ging verder, “Ik heb een absolute hekel aan boodschappen doen”, zei Peter.

“Wat hebben jullie gemeen?”, vroeg ik aan Martijn. Martijn wist niet hoe hij de vraag kon beantwoorden want ze hebben alles gemeen. Het Piggenhuis is hun leven.

Ik vroeg aan Peter. “Hoe verschillen jullie?” Het bleek een betere vraag te zijn.

“Martijn is rustiger dan ik. Hij zegt niet zoveel. Ik ben een beetje drukker dan Martijn”, zei Peter. “Maar anders dan dat zijn wij ongeveer hetzelfde.”

“Hoeveel uren per week werken jullie?”, vroeg ik. Martijn en Peter keken bedachtzaam naar de vloer. Peter bloosde en keek op. “Ik weet het niet. Overdag denken wij ergens aan, kan iets kleins zijn, en één van ons gaat even naar beneden. Wij zijn altijd bezig met het café.”  

“Hoeveel keer per dag ga je de trap op en neer, Peter?” Peter wist niet hoe hij die vraag moest beantwoorden. Er is vrijwel niets lastigs voor Martijn en Peter,  zelfs niet de trap op en neer, wie weet hoeveel keer per dag. Voor Peter en ook voor Martijn is het café geen werk. ‘t Piggenhuis is thuis.

Over tomc49

I enjoy new things, experiences and people. I also enjoy creative writing.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s