Leon en Frank

20170408_142056

Op de achtergrond boven de rechterschouder van Frank staat De Lollipop.

Leon en Frank wonen ongeveer 8 jaar samen in Tilburg in hartje centrum. Leon heeft het syndroom van Down maar ze kunnen hun weg in de wereld goed vinden. Frank komt uit Den Haag en Leon is een geboren en getogen Tilburger. Leon werkt fulltime bij een brouwerij en Frank, die een slecht hart heeft, doet de huishoudi

ng en haalt de boodschappen.

Frank en Leon leven als gewone volwassen mannen en zijn actief in de LHBT gemeenschap. Frank werkt als vrijwilliger bij de COC voor mensen met een verstandelijke beperking. Leon en Frank zetten zich met veel enthousiasme in voor de SOOS  groep “Happy Boys and Girls” die Frank en Leon uit de grond gestampt hebben. Deze SOOS zorgt voor een sociaal uitgaansleven voor hun lotgenoten. Dat geeft aan hoe betrokken zij zijn.

Frank vindt het label “cognitieve handicap” wat beter dan “verstandelijk beperking” maar vindt “cognitieve handicap” toch wel vaag. Ze hebben allebei gezondheidsproblemen maar hun doorzettingsvermogen helpt hen veel. Leon staat iedere werkdag om 5:15 u. op en fietst naar de brouwerij. ´s Winters komt een busje hem ophalen.

Ik kende het verhaal over hoe ze elkaar hebben ontmoet al. Frank komt uit Den Haag en was een lid van een groep daar, “OOXO” (uitgesproken als “ook zo”) en op een dag, ongeveer 7 jaar geleden, kreeg Leon, die alleen in Tilburg woonde, een uitnodiging om naar de groep in Nijmegen of Den Haag te gaan. Leon koos voor Den Haag en daar is Frank dankbaar om. Het was liefde op het eerste gezicht.

Ze ontdekten snel dat een LAT relatie veel moeite kost. Met de trein is het 1¼ uur van Tilburg naar Den Haag. Het werd een beetje te veel gedoe en dus koos Frank voor een enkele reis naar Leon en Tilburg.

“Vinden jullie het leuk om in het centrum te wonen?”, vroeg ik. “Ja. Het is heel leuk. Er is altijd iets te doen of zien.” Leon en Frank zijn het helemaal eens over het wonen in het centrum.

“Vind jullie het niet lastig tijdens Carnaval en Kermis? Het geluid en de herrie net voor jullie balkon?” vroeg ik.

“Nee, helemaal niet. Wij vinden het leuk.” Leon en Frank zijn allebei midden 50 maar hebben geen last van de herrie.

Schuin tegenover van hun flat staan hun stamkroeg, De Lollipop, een gay kroeg, een van de drie in Tilburg.

Ik vroeg aan Leon, “Denk je dat het gay uitgaansleven hier in Tilburg achteruit is gegaan?”

“Ja,’ zei Leon zonder aarzelen. “Waarom zegt je dat?”, vroeg ik. “Omdat wij minder gay kroegen hebben. Tilburg had er 4 maar nu maar 3 nu dat Popcorn gesloten is. Dus het is achteruit gegaan.”, concludeert Leon.

“Maar wat vind je ervan dat er op Roze Maandag alleen al bijna 400.000 mensen naar Tilburg Centrum komen?”, vroeg ik.

“Ja maar kijk naar Amsterdam. Dat is nu de gay hoofdstad van Europa. Ze hebben niet alleen de Canal Parade maar ook een week van Gay Pride.” zei Leon.

Ik kijk aan Frank en vroeg, “Denk jij dat Tilburg centrum achteruit gegaan is?”

“Ja,” zei hij, “Sinds de Popcorn gesloten is is het minder voor gay mensen.”

“Apart van de kroegen denk je dat Tilburg Centrum beter of slechter geworden is?”, vroeg ik.

Frank kreeg een verbaasd expressie op zijn gezicht. “Nee, het is beter geworden. Er zijn nieuwe winkels bij en er komen er nog meer.” Het is voor Frank helemaal duidelijk. “Tilburg Centrum gaat vooruit.” “Kijk naar het Pieter Vreedeplein. Dat is een mooie plek nu”, zei Frank. Leon is het met Frank eens, maar hij zou willen dat de Popcorn weer open zou gaan; dan zou het nog gezelliger worden.

 

Over tomc49

I enjoy new things, experiences and people. I also enjoy creative writing.
Dit bericht werd geplaatst in Gay Life. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s