Gay Grijze Grenzen

Iedereen wordt beoordeeld op drie fundamentele dimensies: Huidskleur, gender en leeftijd. Onze waarnemingen van een persoon kunnen tot onbewuste discriminatie leiden. Huidskleur en gender blijft hetzelfde, maar onze leeftijd niet. Wij hebben geen controle over onze leeftijd, behalve als we voor zelfmoord kiezen.

Leeftijdsdiscriminatie wordt een probleem als mensen de indruk krijgen dat je een dagje ouder bent. Iemand van boven de 30 vindt het moeilijk om een baan te krijgen. Deze vorm van discriminatie is hardnekkig en onwettig. Deze vorm van discriminatie is echter ook in de LHBT gemeenschap te vinden.

Als een gevolg daarvan voelen LHBT 50+’ers zich tweederangsburgers binnen hun eigen gemeenschap. In sommige gemengde of gay café´s worden oudere mensen subtiel en soms niet zo subtiel als klant ontmoedigd. Deze café´s vinden blijkbaar dat de diversiteit die de Regenboogvlag voorstelt niet voor 50+’ers is, maar toch laten ze de vlag aan hun gevel wapperen. Hun versie van diversiteit is dus door leeftijd begrensd. Soms hoor ik bittere opmerkingen van de 50+’ers die slachtoffers waren van homohaat in hun jeugd en heel voorzichtig in de kast bleven. Nu LHBT’ers vrijwel overal door de dominante cultuur worden geaccepteerd worden ze afgekeurd door hun soortgenoten op basis van leeftijd. Er is een gezegde, “Wie het bittere niet geproefd heeft, verdient het zoet niet.”

Je botst tegen een onzichtbare muur van stereotypes op basis van jouw (door iemand anders) waargenomen leeftijd. Je begint het gevoel te krijgen bij sommige café´s dat je niet de gewilde klant bent. Je wordt door de kastelein genegeerd of jouw bestelling komt langzaam. Het wordt nooit in jouw gezicht gezegd, “U bent te oud meneer. Wij en onze klanten willen geen ouwetjes hier.”

Het laat een bittere smaak achter.

Over tomc49

I enjoy new things, experiences and people. I also enjoy creative writing.
Dit bericht werd geplaatst in Gay Life, LHBT 50+ers. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s