Bayard Rustin

“The new niggers are gays…..It is in this sense that gay people are the new barometer for social change….”

uit de 1986 toespraak “The New Niggers Are Gays”

bayard-rustin

Bayard Rustin

geboren 17-03-1912 / overleden 24-08-1987

Hij was een activist in de jaren 30 in de Amerikaanse Burgerrechtenbeweging. Hij was als Quaker opgevoed en volgde de filosofie van pacifism. Hij heeft ook met Gandhi in India gewerkt en heeft de tactieken van vreedzame weerstand geleerd. Hij zat twee jaar in de gevangenis tijdens de Tweede Wereldoorlog voor zijn weigering om zich voor de dienstplicht aan te melden. In 1947 werd hij aangehouden en moest drie maanden werken in een chain gang voor het protesteren tegen het gescheiden openbaar vervoer in North Carolina. In 1953 hij werd hij aangehouden voor onzedelijk gedrag. Hij bracht 60 dagen in de gevangenis door.

Rustin was een strategist voor de Burgerrechtenbeweging van 1955 tot 1968. Rustin’s filosofie van geweldloosheid had een grote invloed op Dr. Martin Luther King, jr. Dr. King gaf geweldloosheid een grote plek in het gevecht voor burgerrechten. Rustin had veel capaciteiten als een organisator en werd Hoofd organisator voor de March on Washington in 1963, nu befaamd voor de “I have a dream speech” bij MLK.

Dat hij gay was had hij nooit geheim gehouden maar het was niet algemeen bekend. Zijn tegenstanders, zwarten en blanken, zowel binnen als buiten de Burgerrechtenbeweging, waren er niet vies van om zijn seksuele geaardheid tegen hem te gebruiken. Om negatief commentaar te vermijden bleef hij achter de schermen werken als adviseur. In de 1980’s was hij een openbare voorstander van gay en lesbische kwesties.

In 1977 ontmoetten Rustin en Walter Naegle elkaar toen ze bij een verkeerslicht op Times Square stonden te wachten. Het was liefde op eerste gezicht, hoewel Rustin 37 jaar ouder was dan Naegle en Naegle blank was. Omdat er geen sprake kon zijn van een homohuwelijk heeft   Rustin Naegle geadopteerd.

In november 2013 kende President Obama de Presidential Medal of Freedom postuum toe aan Rustin.

Over tomc49

I enjoy new things, experiences and people. I also enjoy creative writing.
Dit bericht werd geplaatst in gay hero's, LGBT Geschiendenis en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s