SEKSE

Ik vroeg aan een vriend waarom hij HOLEBI een beter acroniem vond dan LGBT. Hij keek mij verbaasd aan en zei dat niemand weet wat LGBT betekent.

“Nee, dat meen je niet”, zei ik. “Iedereen weet wat dat betekent. Hoe kan iemand dat niet weten?” Soms ben ik verbaasd dat wat ik aanneem als gewone kennis niet bij iedereen bekend. Ik, net als veel anderen, maak de foute veronderstelling dat als ik iets weet dat het dan het algemene kennis is.

Dus, voor de zekerheid, het betekent:

LGBT –  Lesbisch, Gay, Biseksueel en Transgender

De eerst 3 letters L, G, en B verwijzen naar de seksuele geaardheid van een persoon. De T heeft met de gender van een persoon te maken. De genitalia van een baby is altijd het enige dat de sex van een baby als een jongen of een meisje bepaalt. De genderidentiteit, d.w.z of de baby zich jongen of meisje voelt ligt nog in de toekomst. In de meeste gevallen gaat het helemaal goed maar in sommige gevallen gaat het mis. Er is geen overeenkomst met wat er tussen de benen en tussen de oren zit, nogal grof gezegd.Transgenders horen in de groep LGBT omdat het acroniem een verwijzing is naar alle mensen die niet onder de dominante (hetero) cultuur vallen.

HOLEBI  – Homo, Lesbisch en Biseksueel. HOLEBI beperkt zich tot seksuele geaardheid. Als een mens transgender is heeft dat niets met hun seksuele geaardheid te maken, dus T hoort niet in deze afkorting.

Is één acroniem beter dan de andere? Dat ligt eraan hoe je het bekijkt. Mensen beginnen met de veronderstelling dat er twee seksen zijn, man en vrouw, en dat de seksuele geaardheid van een mens een functie van de gender is. Jongens zijn aangetrokken tot meisjes en andersom. Dit is de binaire aanpak naar gender.

Binair denken over gender leidt tot het geloof dat een man of een vrouw gedrag moet vertonen dat binnen de gender normen van de samenleving valt. Dit gedrag, bijvoorbeeld, meisjes spelen met poppen en jongens spelen met autootjes, zijn voorbeelden van genderexpressie. Genderexpressie is niet genderidentiteit.

Deze binaire veronderstellingen laat geen ruimte over voor mensen die zich aangetrokken voelen tot hun eigen gender, beiden of geen.

Genderexpressie en genderidentiteit zijn twee aparte begrippen die met één woord, man of vrouw, aan een baby bij de geboorteakte toegewezen worden. De meeste mensen ervaren geen problemen, want hun geslachtskenmerken, genderexpressie en genderidentiteit kloppen. Die zijn “normaal”. In gevallen van onduidelijkheid (interseksen) worden tests gedaan om de sekse te bepalen.

Mensen die geen tegenstrijdige gevoelens over hun genderexpressie en identiteit hebben zijn cisgender personen. Cisgenders zijn ook HOLEBI personen net zoals heteroseksuelen.

 Mensen met tegenstrijdige gevoelens tussen expressie en identiteit zijn transgenders. Transgender is een overkoepelende term. Sommige personen zijn aseksueel, panseksueel en nog andere “typen”.

LGBT met de T voor Transgender is een betere afkorting dan HOLEBI. Als je over gay cisgender mensen en ook transgenders spreekt kun je beter LGBT gebruiken, want het is een meer inclusieve term.

HOLEBI lijkt mij een minder goede keus. Geen T want Transgender of transseksueel heeft niets met sexuele voorkeur te maken, maar dat betekent niet dat een Trans persoon niet ook homo, lesbisch of bi kan zijn.

Volgens mij ligt het eraan aan hoe je de afkorting LGBT bekijkt.  Is het een groep van letters die 4 groepen mensen vertegenwoordigt, of een groep mensen die aan de rand van de hetero gedomineerde samenleving staan?

Iedereen heeft de recht om hun eigen label te kiezen.

Over tomc49

I enjoy new things, experiences and people. I also enjoy creative writing.
Dit bericht werd geplaatst in culturale grenzen, Trans en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s