Verborgen Grenzen

Vanmorgen heb ik op de pagina van een Facebook vriend een opmerking over Joden gelezen. De opmerking ging over het veel voorkomende geloof dat Joden gewiekst zaken doen en onethisch zijn. Omdat ik hem al lang kent, alhoewel alleen door Facebook, had ik de indruk dat hij geen idee had hoe offensief zijn opmerking was.

Ik stuurde hem via FB Messenger een bericht en zei dat de opmerking hem kwalijk zou kunnen worden genomen en dat zelfs Facebook contact met hem op zou kunnen nemen. Hij stuurde een privébericht terug en zei dat het niet kwetsend bedoeld is, en bovendien kent hij niet eens Joden dus het was niet redelijk om aan te nemen dat hij het zo bedoelde. Zijn redenering is dus, als ik niemand van een groep persoonlijk ken, kan het niet mogelijk zijn dat ik iemand van de groep beledig. Omdat hij geen Jood kent kan hij geen Jood beledigen want hij kent geen Joden. Die redenering is lekker makkelijk.

Dit egocentrisch perspectief begrenst de mens en beschermt de status quo. Ik heb dezelfde redenering over Zwarte Piet gehoord. “Zwarte Piet is een figuur van een kinderfeestje. Het is helemaal niet racistisch!” roepen ze met een toon van ergernis. De grote rode lippen zijn nooit opgemerkt. Zwarte Piet is niet kwetsend bedoeld, dus het kan het niet kwetsend zijn. “Het is een deel van de Nederlandse cultuur!” Het is nu wij tegen hen. De grens is nu gelegd. En vaak komt de opmerking. “Ze kunnen terug naar hun eigen land gaan.”

Wat mij opvalt is dat blanke mensen denken te weten wat kwetsend of niet kwetsend is voor zwarte mensen. Racisme is arrogantie.

coon-chicken-inn

Een expliciet racistische reclame zoals deze zie je nooit meer in de doorsnee pers.

Veel mensen hebben vooroordelen over HOLEBI mensen, maar durven het niet hardop te zeggen. De openlijke uitdrukking van homohaat wordt afgekeurd, maar het bestaat wel. Je hoeft alleen maar hand in hand over straat te lopen en je zal het gauw merken. Hoeveel heterostellen omhelzen en kussen voor ze de deur uitgaan omdat ze weten dat ze een risico lopen als ze dat in het openbaar doen? Geen. Gebaren van genegenheid voor HOLEBI’s in het openbaar is risicogedrag. Iedere HOLEBI in Nederland weet dat.

Aanstootgevend openbaar gedrag van HOLEBI’s, en dat kan bijna alles zijn, is de verborgen grens van HOLEBI acceptatie.

Over tomc49

I enjoy new things, experiences and people. I also enjoy creative writing.
Dit bericht werd geplaatst in culturale grenzen en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s